Els impactes ambientals provoquen fam i pobresa


Amb motiu del Dia Internacional de la Mare Terra, Mans Unides denuncia que el sistema alimentari actual és socialment i mediambientalment insostenible, i que són les persones més vulnerables del planeta que pateixen més les conseqüències pel que és necessari donar suport i respectar els sabers tradicionals indígenes i incloure'ls en els processos de desenvolupament.

Per això, els projectes de desenvolupament que Mans Unides promou es realitzen sempre a petició de les organitzacions locals i en coherència amb la realitat que es viu a cada lloc. L'ONG destina un gran nombre de projectes al suport a les poblacions indígenes, sobretot a Llatinoamèrica i, al costat d'ells, es treballa de manera respectuosa a la cosmovisió indígena i salvaguardant els valors i els sabers tradicionals d'aquesta població.

Cosmovisió Indígena de la Terra

El sistema alimentari mundial actual està tenint greus conseqüències per al medi ambient a causa de la sobreexplotació dels recursos, la pèrdua de la biodiversitat, la contaminació de la terra i l'aigua, l'esgotament d'aqüífers, el deteriorament de la fertilitat ... etc. És obvi que aquests impactes mediambientals es converteixen en impactes socials negatius sobre les persones que pateixen inseguretat alimentària, vulnerabilitat davant desastres naturals, inseguretat energètica i falta d'accés a l'aigua neta i a matèries primeres, entre altres greus conseqüències.
Segons la FAO, gairebé 800 milions d'éssers humans pateixen quotidianament els efectes de la pobresa i la fam, i en la base està la desigualtat en la propietat i la gestió de la terra com a recurs productiu. Mans Unides recorda que 550 milions de petits camperols només tenen accés al 12% de les terres cultivables i amb prou feines el tenen als mercats, a l'assistència tècnica o a crèdits. No obstant això, són ells els que produeixen el 70% dels aliments ecològics i els que utilitzen llavors tradicionals i models de cultiu que cuiden el medi ambient.

Comentaris