LA LLUM DE LA PAU DE BETLEM


Torna aquest projecte escolta i guia internacional pel foment de la pau ens proposa promoure la Llum en símbol de pau, enguany sota el lema "Som terra":

Com cada any quan s’acosta el Nadal, els escoltes i guies d’arreu del món comencen a treballar en el seu projecte més internacional, la Llum de la Pau de Betlem. Des de ja fa anys, els Escoltes i Guies d’Àustria viatgen a Betlem i allà encenen una espelma. Un cop han retornat a Viena, es celebra un acte ecumènic on, d’aquesta primera espelma, se’n n’encenen centenars d’altres, a través de les quals la flama es va escampant arreu del món, simbolitzant la pau que esperem que arribi a tots els racons del nostre planeta.

Tot aquest projecte esdevé realitat no només gràcies als escoltes i guies, sinó també a la col·laboració de milions de persones que, tot i no estar vinculades a l’escoltisme i el guiatge, ajuden a transmetre aquest missatge de pau.

Som aigua. Som aire. Som foc. Som terra. Estem formats pels mateixos elements que la resta d’éssers amb qui compartim el planeta. Malgrat tot, l’actitud de la nostra societat occidental cap a la natura és de domini, d’explotació, de superioritat. Ens remuntem al moment en què comencem a percebre la Terra com un recurs, enlloc de fer-ho com a la nostra mare.

La nostra era, industrial i materialista, proposa un model de desenvolupament, producció i consum globalitzat, que homogeneïtza les cultures i degrada les dinàmiques de subsistència locals, que perden capacitats i guanyen pobresa, exclusió, desigualtats i conflictes pels recursos. En definitiva, una forta disminució de la qualitat de vida de les persones.   


Així doncs, tal i com es recull a l’encíclica "Laudato si" del Papa Francesc “No hi ha dues crisis separades, una d’ambiental i una altra de social, sinó una sola i complexa crisi  sòcio-econòmica.” I afegeix que “La trajectòria per a  la solució requereix una aproximació integral per a combatre la pobresa, per a retornar la dignitat als exclosos i simultàniament per a protegir la natura.”

La realitat és dura i fosca però hi volem posar llum i esperança. I sabem com fer-ho. L’educació des del compromís, la pau, la sensibilitat i la presa de consciència ens permetran fer petits canvis quotidians de repercussió global.

Així mateix, podrem sortir de la tecnocràcia per recuperar la transcendència. Fer créixer la humilitat, l’harmonia, l’espiritualitat i el temps necessaris per la contemplació: aquella actitud del cor que permet captar les paraules d’amor de la Natura, la clau de volta per una transformació interior i global.  


https://www.youtube.com/watch?time_continue=77&v=-3U8J6jewR4


Un any més, a Catalunya s’organitza un acte per repartir aquesta flama arreu del nostre territori. Aquest any, l’acte es celebrarà a Pineda de Mar, el diumenge 17 de desembre.

Un any més, l’acte de rebuda de la Llum de la Pau vol ser un moment festiu, de celebració i d’alegria. Però també un moment de reflexió i d’aturada. Volem cantar i volem ballar, però també volem escoltar les paraules sàvies de persones han lluitat per aconseguir la pau, volem aportar testimonis reals d’aquestes lluites. L’arribada de la flama sempre és un moment especial dins de l’acte. És el moment culminant, en què tot el que hem cantat i escoltat es fa present en una llum. Una llum petita, una espelma encesa, però que representa la força dels milers de persones que se l’emporten a casa, amb l’esperança i la fe que, escampant-la, estan posant un granet de sorra per millorar el món.


Comentaris