TU ETS LA CLAU ... DE L'EMPATIA ( del 8 al 12 de febrer )

Aquesta setmana l'escola viu les ordres del rei Carnestoltes, en la setmana prèvia a l'inici del temps de Quaresma.

Seguint el lema d'aquest curs "TU ETS LA CLAU", aquesta setmana parlarem de l'EMPATIA

En aquest temps de pandèmia, que està posant a prova la nostra capacitat com a societat d'aunar forces contra el coronavirus, l'EMPATIA es reafirma com un VALOR FONAMENTAL PER A PODER VIURE EN SOCIETAT DE MANERA SALUDABLE.

Cada dia, quan aixequem la nostra mirada al cel , quan fem silenci per dintre i per fora per posar-nos en presència de Déu, quan ens endinsem en la nostra interioritat, fem un exercici d'EMPATIA quan preguem els uns pels altres, tal i com Jesús ens ha ensenyat. 


"Estigueu sempre alegres,

pregueu sense parar,

doneu gràcies en tota ocasió;

això és el que Déu vol de vosaltres en Jesucrist".

(1a Tessalonicencs 5, 12-18)



Quan som capaços de deixar el que estem fent per ajudar a un altre, quan entenem que l'altre pot pensar diferent i ho acceptem sense enfadar-nos, quan sabem què necessita l'altre sense que ens ho digui...és aleshores quan tenim EMPATIA.




Saps escoltar sense interrompre l'altre? I fer silenci per deixar parlar al mestre/a o als companys? Aixeques la mà abans de parlar? Respectes el torn de paraula?  Saps què els hi agrada als teus companys i què els molesta o els ofèn?  Ets capaç de prendre decisions al respecte?  




I si parlem de la nostra casa comuna, ets conscient de la importància de respectar la natura? I de com afecta a altres persones el fet que nosaltres malgastem l'aigua o malbaratem els aliments? Tens alguna mascota? I tens hort o plantes a casa? Creus que és important canviar alguns hàbits perjudicials per a la natura? Quins?

Parleu-ne a la classe entre tots.

Aquesta setmana farem un tastet sobre aquest tema a mode d'introducció, i en seguirem aprofundint al llarg del que queda de trimestre, donat que és un aspecte clau en les relacions humanes, i que està implícit en tots els àmbits de la vida. 


INFANTIL  i  CICLE INICIAL


Què són el RESPECTE i l'EMPATIA? 


El conte de l'eriçó, i cóm l'EMPATIA ens ajuda a fer amics i a ser feliços.


CICLE MITJÀ  i CICLE SUPERIOR

"La caixa", curtmetratge sobre l'EMPATIA


"El valor de l'empatia: el ratolí de grans orelles"
curtmetratge per reflexionar



ESO

"Les meves sabates",  curtmetratge de reflexió



EMPATIA i ALTRUÏSME
-Intel·ligència emocional-
Elsa Punset



I, finalment, alguns pensaments de personatges històrics importants com ara Sta. Mª Micaela, Martin Luther King, el Papa Francisco o el mateix Jesús.






"Estimeu-vos els uns als altres tal com jo us he estimat"  (Manament de l'amor).

El Papa Francisco ens convida a reconciliar-nos amb la Creació i a cuidar la Terra, que és la casa de tots.

Comentaris